Maallikkoelvytys pelastaa henkiä!

Iltalehti uutisoi seuraavasti defibrillaattorien tarpeellisuudesta sunnuntaina 6.3.2016:

 

”Sydänpysähdyspotilaiden elvytykseen tarkoitetun laitteen käyttö pitäisi saada osaksi kansalaistaitoja.

 

Tätä mieltä ovat ensihoidon ammattilaiset. Maallikkoelvytyksen tärkeyttä korostetaan muutenkin sekä uusissa kansallisissa että kansainvälisissä elvytyssuosituksissa.

 

Ihmishenkiä pelastavalla defibrillaattorilla annetun sähköiskun tarkoitus on palauttaa sydänrytmi ennalleen. Laitteita pitäisi hankkia julkisiin tiloihin 1 000-2 000, arvioi ensihoidon linjajohtaja Markku Kuisma Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

 

– Laitteita pitäisi löytyä esimerkiksi lento- ja rautatieasemilta, kauppakeskuksista ja suuremmista kulttuuri- ja liikuntapaikoista, kuten hiihto- ja laskettelukeskuksista. Niitä olisi hyvä hankkia myös suuriin yleisötapahtumiin.

 

SPR:n mukaan vuosittain noin 3 500 suomalaista saa äkillisen sydänpysähdyksen. Defibrillaattorin käytön lisääminen ja koko väestön elvytyskoulutus pelastaisivat vuosittain satoja ihmisiä.

 

Myös uusin päivitetty Käypä hoito -suositus esittää, että laitteita tulee levittää yleiseen käyttöön. Maallikkoelvytys on astunut pitkän askeleen eteenpäin osittain juuri helppokäyttöisten ja neuvovien defibrillaattoreiden avulla, joita voi käyttää turvallisesti ilman koulutusta.

 

SPR:n mukaan elvytyskoulutusta olisi tärkeää antaa koko väestölle. Opetus voisi alkaa jo peruskoulussa 12-vuotiaille, ja sitä pitäisi antaa kaksi tuntia lukukaudessa.”